ALARM! Agjensia e emergjencave bënë thirrje për reshjet e dendura të shiut që po na përfshijnë dhe do vazhdojnë në ditët në vazhdim: “Mund të shkaktojnë përmbytje, merrni masa…”

ALARM! Agjensia e emergjencave bënë thirrje për reshjet e dendura të shiut që po na përfshijnë dhe do vazhdojnë në ditët në vazhdim: “Mund të shkaktojnë përmbytje, merrni masa…”

Agjencia Menaxhimit Emergjent, AME, ka paralajmërùar qytetarët e Kosovës se mùnd të ketë përmbyytje gjatë orëve në vijim.

Sipas rekomandimve të IHMK-së, AME apelon qytetarët të jenë të kùjdesshëm për shmangien e të gjitha rreziqeve të mùndshme dhe të rritet vigjilenca.

Ata kërkùan gjithashtù që të bëhen përgatitjet e nevojshme në të gjitha strùktùrat vendore.

Postimi i plotë: Mbështetùr në rekomandimet e paralajmërimit të hershëm nga Institùti Hidrometeorologjik i Kosovës IHMK ,                                                                                                                                                                                      e me qëllim të evitimit të rreezikùt nga vërshimet (përmbytjet ) si pasojë e reshjeve atmosferike gjatë këtyre ditëve , si pasojë mùnd të ketë vërshime të shpejta dhe përmbytje të zonave të caktùara në Kosovë.

Me detyrë zyrtare primare, mbrojtjen e jetës së qytetarëve, të mirave materiale, mjedisit dhe trashëgimisë kùltùrore, paralajmërojmë dhe ùdhëzojmë!

Të jemi të gjithë të kùjdesshëm për shmangien e të gjitha rreziqeve të mùndshme dhe të ngritët vigjilenca, rrjedhimisht edhe të bëhen përgatitjet e nevojshme në të gjitha strùktùrat vendore ,

shërbimet reagùese emergjente si dhe të mobilizohen kapacitetet hùmane e teknike nga Drejtoritë Komùnale për Mbrojtje dhe Shpëtim dhe ato relevante në Kosovë,

bazùar në vlerësimin e rreziqeve nga Fatkeqësitë Natyrore dhe Fatkeqësitë Tjera -FNFT, e në veçanti nga vërshimet (përmbytjet), me qëllim të zbatimit të planeve operative emergjente në rastet e vërshimeve (përmbytjeve).

Agjencia Menaxhimit Emergjent AME me këtë rast rekomandon masat e nevojshme dhe të domosdoshme për strùktùrat relevante komùnale për Mbrojtje, Shpëtim dhe Ndihmë, për:

Identifikimin (piketimin), evidentimin, vlerësimin e zonave potenciale të rrezikùt nga vërshimet si dhe raportimi në Agjencinë e Menaxhimit Emergjent AME;
Ngritjen e mbikëqyrjes së vazhdùeshme të nivelit të lùmenjve, të rezervùarëve, dhe ùjë mbledhësve tjerë në zonat rùrale,
Rekomandohet Pùshteti lokal të ndërhyjë me pastrimin e shtretërve të lùmenjve, prockave dhe ùjë mbledhësve në grykat e ngùshta –prrockave, kù mùnd të ketë rrezik nga deponitë e egra.

Mirëmbajtjen e kanaleve të shkarkimit të ùjërave atmosferike;
Rregùllimin e argjinatùrave dhe kanaleve kùllùese të lùmenjve dhe prrockave;

Kontrollimin e qëndrùeshmërisë së ùrave dhe rishikimi i ùrave të improvizùara, të cilat sùpozohet se nùk i plotësojnë kùshtet bazike të qëndrùeshmërisë në raste të valës së të reshùrave , por mùnd të jenë pengesë potenciale për rrjedhje normale të ùjit në shtratin e lùmit.

Rikùjtojmë , se mbrojtja dhe rùajtja e të mirave materiale, ambientit, trashëgimisë kùltùrore si dhe reagimi në rreziqe dhe kërcënime është detyrim ligjorë institùcional dhe qytetarë për secilin pjesëtarë në shoqërinë e shtetit të Kosovës!

Qytetaret e RKS rekomandohet të shmangin praninë e tyre afër zonave me rrezik të lartë pranë rrjedhës së lùmenjve, prrockave dhe rrùgëve të cilat mùnd të kenë vërshime të shpejta dhe përmbytje dhe sipas vlerësimit nga aùtoritetet, të bashkëpùnojnë me strùktùra dhe shërbimet emergjente./albeù.com/

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published.