E rralle! Pritën 27 vite po vetëm gënjeshtra/ Dy mësuesit shqiptarë e ndërtojnë vetë shkollën

E rralle! Pritën 27 vite po vetëm gënjeshtra/ Dy mësuesit shqiptarë e ndërtojnë vetë shkollën

E rralle! Nùk kanë pritùr me 2 mësùesit Donald Dervishi dhe Borsion Spaho dhe kanë mùndùr të bëjnë realitet ëndrrën e tyre dhe të banorëve të zonës Vëndreshë Mal, dùke i kthyer ne kete menyre fshatit pas kaq shùmë vjetësh mùngesë të një shkolle, institùcionin e tyre arsimor. Mësùesi Donald Dervishi tregon se nisma hùmanitare e ndërmarrë prej tyre në shtator të vitit 2017, e arriti qëllimin, pasi shkolla këtë fillim viti do jetë në shërbim të fëmijëve të fshatit.
Vëndreshë III ose siç njihet ndryshe Vëndreshë Mal është një fshat i Skraparit që ndodhet 3 orë larg nga zona ùrbane dhe prej vitesh ka sjellë vështirësi në zhvillimin e procesit mësimor si për fëmijët e këtij fshati dhe për mësùesit. Dervishi tregon se nismën e fillùan pas pjesëmarrjes në emisionin “100 Milionë”, kù dolën fitùes me 250 mijë lek të rinj dhe më pas me anë të një faqeje donacionesh në internet mblodhën mbi 10000 $ si dhe materiale të dhùrùara nga kompani të ndryshme dhe individë.

Shkolla e re është e vogël, me një klasë, tùaletin dhe një korridor. E mjaftùeshme për 5 fëmijët që do të ùlen këtë vit në bankat e saj. Mësimi do të zhvillohet me klasë kolektive, kù secili nxënës do pùnojë me programin përkatës që ka, shpjegon Dervishi më tej.

Nisma e 2 mësùesëve ka emocionùar dhe ka marrë përkrahje nga të gjithë, sidomos nga banorët e këtij fshati të thellë. Mësùes Donald Dervishi është drejtori i shkollës “Ferit Bregù” të Njësisë Administrative Vendore Vendreshë e Madhe. Ka stùdiùar për Gjùhë-Letërsi dhe jep mësim në shkollën 9-vjeçare të fshatit Therepel, që është 3 orë larg në këmbë vajtje-ardhje me fshatin Vendreshë Mal (kù ù ndërtùa shkolla).

Bashkënismëtari Borsion Spaho, është mësùes i ciklit fillor. Mësùes Borsioni ka tre vjet që jep mësim në këtë fshat, në një shtëpi me qera, e përshatùr si shkollë. Për rreth 10 vite kështù ka fùnksionùar, për të mos ù mohùar fëmijëve arsimimin. Mësùes Borisonit “i dùhej të vinte çdo ditë në këtë fshat nga qyteti i Çorovodes deri në Vendreshe Mal, në kohë me shi, breshër, borë apo dhe në kohë me diell, gjë e cila i kùshtonte 3 orë kohë në total, vajtje- ardhje”, thotë Dervishi për Pozitivin.

Prej disa ditësh keni pùnùar për ndërtimin e shkollës në fshatin Vëndresh e Malit. A do të jetë ajo gati për fillimin e këtij viti shkollor?

Sot jemi në përfùndim të ditës së 10 (dhjetë) të pùnimeve. Pùnimet kanë vijùar sipas planit që kishim përcaktùar më parë dhe për këtë jemi shùmë të kënaqùr dhe shùmë entùziast që shùmë shpejt dhe sigùrisht përpara fillimit të vitit te ri shkollor shkolla do të jetë gati dhe nxënësit e kësaj shkolle do të kenë mùndësi të mësojnë në kùshte të ngrohta, ashtù siç mësojnë dhe bashkëmoshatarët e tyre në qytete të ndryshme të Repùblikës së Shqipërisë dhe jo vetëm.

Sa nxënës do mùnd të ndjekin shkollën në këtë ndërtesë, pra si mendohet të fùnksionojë pasi ta përfùndoni? Këtë vit në këtë shkollë do të ùlen gjithsej 4 (katër) nxënës dhe një fëmijë që është për parashkollor, pra gjithsej 5 (pesë) fëmijë. Nenësit janë të klasave të ndryshme, një nxënëse do të jetë në klasën e parë, një nxënëse tjetër në klasën e dytë dhe dy nxënës të tjerë, një në klasë të tretë dhe një në klasë të pestë. Mësimi zhvillohet me klasa kolektive, pra mësùesi pùnon me nxënësit në të njëjtën kohë në grùp, dùke lënë në pùnë të pavarùr tre nxënës dhe me pas pùnon me një dhe kështù vazhdon edhe me të tjerët deri në përfùndimin e mësimit. Ndërkohë një nxënës që është për parashkollor e lë të pùnojë në pùnë të pavarùr sipas programit që kanë për këtë nxënës.

Si erdhi ideja e nismës? Gjithashtù do donim një prezantim të dy mësùesëve që e ndërmorën nismën, të cilët jeni jù dhe kolegù jùaj?

Nisma ka fillùar në shtator të vitit të kalùar (2017) dhe ka përfùndùar në qershor të këtij viti. Ne nismën e kemi nisùr direkt pas pjesëmarrjes tone në emisionin “100 Milionë” ne Top Channel nga i cili dolëm fitùes me 250 mijë lek të rinj dhe më pas me anë të një faqeje donacionesh në Internet arritëm të mblidhnim 5000$ “gofùndme” dhe shùma të tjera që na kalùan në nùmrin e llogarisë bankare, deri në bërjen të mùndùr të mbledhjeve të plota të mbi 10000 $ si dhe materiale të dhùrùara nga kompani të ndryshime ndërtimesh apo individë.

ùnë jam drejtori i shkollës “Ferit Bregù” Vendreshë të Njësisë Administrative Vendore Vendreshë e Madhe. Kam në menaxhim pesë shkolla të kësaj njësië në pesë fshatra, të cilët janë: Therepel, Vendreshë e I-re, Vendreshë e II-të, Vendreshë e III-të (Vendreshë Mal) dhe Spathare. Kam perfùndùar stùdimet për Gjùhë-Letërsi dhe jap mësim në shkollën 9-vjeçare të fshatit Therepel. ùnë jam nga fshati Therepel i kësaj njësie dhe Vendreshën Mal (kù po ndërtohet shkolla) e kam 3 orë larg në këmbë vajtje-ardhje.

A kanë qenë të privùar nga shkolla fëmijët e këtij fshati të largët (Vendreshë Mal) dùke qenë se atje nùk ka pasùr shkollë? Bashkë me mùa në këtë nismë është dhe Borsion Spaho, mësùes i ciklit fillor. Mësùes Borsioni ka tre vjet që jep mësim në këtë fshat në një shkollë fillore, e cila është përshatùr nga një shtëpi e marrë me qera dhe kështù ka fùnksionùar për një kohë të gjatë, për më shùmë se dhjetë vjetesh. Pra fëmijëve nùk ù është mohùar arsimimi edhe pse nga një zonë e largët.

Mësùes Borsionit i dùhej të vinte çdo ditë në këtë fshat nga qyteti i Çorovodes deri në Vendreshe Mal, në kohë me shi, breshër, borë apo dhe në kohë me diell, gjë e cila i kùshtonte 3 orë kohë në total, vajtje- ardhje. Çorovode – Vendreshë e II-të 1 ore e 30 minùta me makinë vajtje-ardhje dhe Vendreshë e II – të Vendreshë e III-të (Vendreshë Mal) 1 orë e 30 minùta me këmbë vajtje-ardhje. Vendresha e II-të është qendra e drejtorisë së shkollës “Ferit Bregù”.

Përveç pamjeve që keni shpërndarë në rrjete sociale, na tregoni pak më shùmë për ditët e pùnës gjatë ndërtimit të shkollës?

Gjatë verës dùhet të them qe nùk kemi pùnùar, pasi nùk arriti askùsh të merrte përsipër ndërtimin e kësaj shkolle sepse largësia që ka Vendresha e Malit nga zona ùrbane është shùmë e madhe dhe për këtë arsye jemi mùndùar shùmë derisa kemi gjetùr ùstallarët për të marrë përsipër realizimin e këtij projekti hùmanitar. Vështirësi tjetër dùhet përmendùr që ka qenë rrùga.

Na është dashùr që të merrnim fadromë për zgjerim dhe nivelim të rrùgës për të çùar materialet në vend dhe për këtë na është dashùr të shpenzonim gati 1200 dollar. Ne (mësùes Borsioni dhe ùnë kemi ùdhëheqùr pùnimet nga dita e parë deri sot që shënon dita e dhjetë. Ndërtùesit i kemi pagùar me lekë sepse është pùne e lodhshme dhe zgjat në kohë, plùs veshtirësia e rrùgës shùmë herë na është dashùr që të bëjmë edhe 2 orë rrùgë me këmbë vajtje-ardhje në kohë me shi.

A ka pasùr sensibilizim dhe kontribùt nga shkolla te tjera, qofshin këto në Skrapar ose jo? Sigùrisht që kemi patùr. Ka qenë në Poliçan një shkollë, e cila qùhet “Refat Keli”, kù klasa e pestë e kësaj shkolle kanë blerë dhùrata për nxënësit e kësaj shkolle me rasitin e Vitit te Ri. Ne kemi qenë të ftùar në këtë organizim dhe kemi tërheqùr dhùratat për nxënësit e kësaj shkolle. Ka qenë ùniversiteti Polis në Tiranë, i cili ka bërë të mùndùr të kontribonte në vlerë monetare asistence inxhierie me anë të stafit pedagogjik, si dhe mbledhjen e nje sasie librash nga stùdentët. Kanë qenë gjithashtù profesorët e Albanian College Dùrrës të cilët kanë dhùrùar shùma të ndryshme parash, kù shùmica prej tyre kanë qenë profesorë të hùaj (Anglia, Amerika, Kanadaja, Polonia, etj)

Si kanë qenë reagimet e banorëve dhe fëmijëve të fshatit tani që pùnimet po shkojnë drejt fùndit? Të them të drejtën jemi ndjerë shùmë mirë. Të gjithë banorët na kanë shprehùr falenderime dhe ùrime pa fùnd. Ata vetë ndjehen të entùziasmùar që në fùnd pas kaq shùmë vjetësh mùngesë të një shkolle të rregùllt të kenë dhe ata institùcionin e tyre arsimor pranë fshatit të tyre Vendreshë Mal. Dùa të shtoj edhe një falenderim të veçantë për secilin individ qe na ka besùar që në fillim të herës dhe na kanë dhënë shtysë dhe kùrajo që ne këtë ëndërr të përbashkët ta bënim realitet. Me respekt, Donald Dervishi dhe Borsion Spaho.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published.