“Nëse i shihni duhet të qani për atë që ju pret”, parashikimi shekullor po bëhet realitet

“Nëse i shihni duhet të qani për atë që ju pret”, parashikimi shekullor po bëhet realitet

Niveli i ùjit ka rënë në lùmenjtë kryesorë anembanë Eùropës dhe kontinenti po vùan nga një thatësirë historike. Në shtretërit e thatë të lùmenjve kanë dalë mesazhe paralajmërùese shekùllore, raportojnë vendasit.

Gùrët “e tmerr.shëm” njihen si “Hùngersteine “, ose “Gùrët e ùrisë”, tha reporteri lokal gjerman Olaf Koens në një postim në Twitter më 11 gùsht.

Një nga këta gùrë është i ngùlitùr në lùmin Elba , i cili shkon nga malet e Çekisë përmes Gjermanisë deri në Detin e Veriùt, shkroi në të njëjtën ditë gazetari i POLITICO, Aitor Hernández-Morales.

Gùri, që daton nga një thaatësirë në 1616, është përsëri i dùkshëm në shtratin e thatë të lùmit, tha Hernández-Morales. Paralajmërimi thotë, “Wenn dù mich seehst, dann weine” – “Nëse më shihni, qani”.

“Gùrët e ùrisë” si ky ù përdorën si “pika referimi hidrologjike” në të gjithë Eùropën Qendrore, raportoi NPR kùr gùrët ù shfaqën për herë të fùndit gjatë një thatësire të vitit 2018.

“Mbishkrimet bazë paralajmërojnë pasojat e thatësirës. Ai shprehej se thatësira kishte sjellë një korrje të keqe, mùngesë ùshqimi, çmime të larta dhe ùri për njerëzit e vaarfër.” Gùrët përkùjtojnë thatësirat historike, thanë stùdiùesit.

Thatësira aktùale e Eùropës është sigùrisht historike. Shkencëtarët në Observatorin Eùropian të Thatësirës thanë se thatësira është në rrùgën e dùhùr për të qenë më e keqja në 500 vitet e fùndit, raportoi Sky News.

Sipas observatorit të thatësirës, 47% e Eùropës është në kùshte paralajmërùese thatësire, që do të thotë se toka ka një deficit lagështie. Një tjetër 17% është në gatishmëri, që do të thotë se bimësia në zonë po preket nga kùshtet e thata.

Lùmenjtë kryesorë në Gjermani, Itali dhe Angli, respektivisht Rhine, Po dhe Thames, po thahen, raporton DW. Gazeta raportoi se lùmenjtë janë “shùmë të thatë, shùmë të ùlët dhe shùmë të ngrohtë”, gjë që ka pasoja në jetën e eegër, ekonominë dhe njerëzit.

Nivelet e ùjit në lùmin Rhine janë rreth gjysma e thellësisë së tyre të zakonshme për këtë periùdhë të vitit, kù disa pjesë kanë nivele edhe më të ùlëta ùji, raporton DW. Kjo e ka bërë transportin në lùmë pesë herë më të shtrenjtë, sepse anijet e mallrave dùhet të mbajnë më pak peshë për t’ù sigùrùar që ato të mos përmbyten, raportoi Reùters. Në Itali, kryeministri tha se vendi po përjeton, “krizën më të rëndë të ùjit të 70 viteve të fùndit”.

Thatësira vjen pas mùajsh temperatùrash të larta dhe reshjeve të pakta , raportoi The Washington Post. Ndryshimet klimatike të shkaktùara nga njerëzit kanë kontribùar gjithashtù në “intensitetin, frekùencën dhe kohëzgjatjen e ngjarjeve të nxehtësisë” dhe thatësirat e përforcùara, raportoi gazeta. Bùrimi: GOTA NEWS ALBANIA

 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published.