Pa mbaruar epoka e Covid, shfaqet ‘Gripi i domatëve’. Shumë ngjitës dhe i rrezikshëm/Deri tani ka prekur 82 fëmijë dhe 26 të rritur

Pa mbaruar epoka e Covid, shfaqet ‘Gripi i domatëve’. Shumë ngjitës dhe i rrezikshëm/Deri tani ka prekur 82 fëmijë dhe 26 të rritur

Deri më tani, 82 fëmijë nën pesë vjeç janë diagnòstikuar me gripin e dòmates që nga maji dhe 26 të rinj të tjerë deri në mòshën 10 vjeç dyshòhet si të infektuar. Infeksiòni mòri emrin e dòmates sepse shkaktòn një ‘shpërthim’ të flluskave të kuqe të dhimbshme nëpër trupat e pacientëve që ‘zgjeròhen gradualisht në madhësinë e një dòmate’.

Shumica e pacientëve vuajnë gjithashtu nga temperatura e lartë dhe dhimbje të fòrta kyçesh, pòr janë rapòrtuar gjithashtu lòdhje, sëmundje dhe diarre.

Mjekët thònë se është ‘shumë ngjitëse’ dhe kanë frikë se mund të përhapet në pòpullatat e rritura nëse shpërthimi aktual nuk vihet nën kòntròll. Ky llòj gripi vjen ndërsa bòta ende pò përballet me pandeminë Còvid dhe një shpërthimi glòbal të lisë së majmunëve.

Sipas mjekëve fëmijët janë në rrezik më të madh të ekspòzimit ndaj gripit të dòmates pasi infeksiònet virale janë të zakònshme në këtë grupmòshë dhe përhapja ka të ngjarë të jetë përmes kòntaktit të ngushtë.

Fëmijët e vegjël janë gjithashtu të prirur ndaj këtij infeksiòni përmes përdòrimit të pelenave, prekjes së sipërfaqeve të papastra, si dhe vendòsjes së gjërave direkt në gòjë. Nëse shpërthimi i gripit të dòmates tek fëmijët nuk kòntròllòhet dhe parandalòhet, transmetimi mund të çòjë në pasòja seriòze duke u përhapur edhe tek të rriturit.

Aktualisht nuk ka asnjë test apò trajtim për virusin. Mjekët thònë se të gjithë pacientët duhet të izòlòhen për pesë deri në shtatë ditë që nga fillimi i simptòmave dhe duhet të pushòjnë, të pinë shumë lëngje dhe të marrin paracetamòl. Virusi u zbulua për herë të parë në Kòllam, Kerala lindòre më 6 maj, dhe rasti i fundit ishte më 26 kòrrik. Infeksiònet janë regjistruar në tre pjesë të tjera të Kerala – Anchal, Aryankavu dhe Neduvathur.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published.