Shkenctarët frikësojnë botën: “Kjo verë nuk do të mbaroj pa shënuar termometri temperaturat 52 gradë”

Shkenctarët frikësojnë botën: “Kjo verë nuk do të mbaroj pa shënuar termometri temperaturat 52 gradë”

Një studim i ri thòtë se rreth 100 miliònë persòna mund të përballen me një valë të nxehti eks trem që dò të arrijë deri në 52 gradë celcius.

Fenòmeni i quajtur “rripi i të nxehtit ekstrem” parashikòhet të prekë amerikën qëndròre, deri në vitin 2053, sipas studimit të kryer nga òrganizata jòfitimprurrëse “First Street Fòundatiòn”.

Një gjetje kryesòre nga studimi ishte se nxehtësia që tejkalònte pragun e kategòrisë më të lartë të Shërbimit Kòmbëtar të Mòtit, e quajtur “Rreezik eekstrem”, òse mbi 52C, pritej të prekë 8.1 miliòn njerëz në 2023 dhe të rritet në 107 miliòn njerëz në 2053, një rritje 13-fish.

Kjò dò të përfshijë një rajòn gjeògrafik që shtrihet nga Teksasi veriòr dhe Luiziana në Illinòis, Indiana dhe Wiscònsin, zòna në brendësi larg mòtit më të butë që shihet shpesh pranë brigjeve.

Indeksi i nxehtësisë, i njòhur gjithashtu si temperatura e dukshme, është ajò që në të vërtetë ndihet temperatura e jashtme për trupin e njeriut kur lagështia relative kòmbinòhet me temperaturën e ajrit.

Përtej ditëve të “rrezikshmërisë ekstreme”, zònat në të gjithë vendin pritet të përjetòjnë temperatura më të nxehta, me shkallë të ndryshme elasticiteti.

“Këtò rritje të temperaturave lòkale rezultòjnë në implikime të rëndësishme për kòmunitetet që nuk janë të përshtatur me mòtin më të ngròhtë në krahasim me klimën e tyre nòrmale,” thuhet në rapòrt.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published.